vineri, 27 iunie 2014

543. Alergând după o himeră - (a XIV-a carte în cronologia scrierii mele)


Notă: Azi, 27.06.2014, proaspăt ieșită de sub tipar am ținut în mâini cea de a XIV-a carte dată la tipar, întrucât cea de a XIII-a (AZAPLAR) se mai află, încă sub tipar. Cartea e structurată pe trei paliere, fiecare însă, cu tematică diferită. O carte de eseistică, în special, dar, gândită ca un basm în trei părți, în 161 de pagini. Editura RAFET, 2014.

Adnotări pe coperta a IV-a:
„Frumuseţea acestor note despre o călătorie prin Grecia, în căutarea unei himere (pornind de la o altă “himeră” – a noastră), va trebui să stea în orice ghid de turism. Frumuseţea acelor locuri descrise, cu dune de nisip, maluri calcaroase ori numai argilă, cu stânci ieşite din mare ca nişte rechini gata să sfâşie ţărmul, şi acele mlaştini printre arbori şi pâlcuri de pini şi papură, ca într-un decor alandala încropit de natura însăşi, dar mai ales, cu imaginaţia celui care îşi va croi “calul troian”, împrejmuind o cetate imaginară, pentru a-l cuceri pe cititor, va stârni şi interesul tău? Eu care am scris un roman intitulat „Iarba de mare”, dedicat mării şi magiei în care te pierzi prin astfel de locuri, înţeleg totul. A-i spune cuiva că ai stat de vorbă cu marea, cu muntele şi pustiul, e ca şi cum a-i stîrni, cititorului, prin ecoul tău, o pietricică muntelui şi, numaidecât îi va urma avalanşa, care, neavizaţilor, le va aduce multe coşmaruri, în vise, de acum înainte. Dar, poate ne înşelăm, iar minţile noastre lucrează fără încetare ţesând un val tulbure (ca spuma mării năclăită de meduze) şi, le  ascunde tot ceea ce ei nu vor vedea vreodată, iar pe noi, ne protejează, ca pe nişte fii ai unor zei recunoscuţi”.
                                                                                    Tudor Cicu
             
Cartea a I-a
Alergând după o himeră

Motto:
Desigur, himera literară din vremea lui Byron diferă mult de cea în care (aşa cum am văzut) tocmai s-au desfăşurat cei doi poeţi (Ion Lazu şi Ion Murgeanu) porniţi în căutarea himerei literare de pe la noi. Dar nu putem spune că, în cazul unora, aceasta a însemnat un continent şi în cazul altora, o insulă”.
                                                                                   Tudor Cicu

 Cartea a II-a
Ion Gheorghe – un poet controversat

            Motto:
            „Eu nu-i judec în niciun fel. Comentez
              Înfăptuirile.”
                                    (Ion Gheorghe)


Cartea a III-a
Portretul lui Eminescu, cel răpus de boala singurătăţii veacului său.
       (după o investigaţie prin memoriile lui Slavici)

Motto:
“Timpul acesta m-a stricat în realitate cu toată lumea; sunt un om urât şi temut, fără niciun folos, unul din oamenii cei mai urâţi din România. Naturi ca a noastră sunt menite sau să înfrângă relele sau să piară, nu să li se plece lor”
                                           (Mihai Eminescu îi scria Veronicăi Micle:1882)




3 comentarii:

  1. Felicitări! Şi pentru carte, dar şi pentru că încă mai credeţi că trebuie să mai publicăm în inflaţia asta dezarmantă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări! Să vă bucuraţi de ea, impreună cu cititorii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc domnule D.A.D. Postarea pe care am făcut-o pe 19 iunie 2013: „3144 km prun Grecia”, are 264 de accesări, până acum. E în vîrful accesărilor pe blogul meu. Nu se putea să nu profit de acestă întâmplare a sorții și, să fac toate eforturile financiare ca să scot cartea asta, la un an de la acea postare. Scrisă ca pe un basm, cititorii vor fi încântați să tot citească cele 161 de pag. (pagina cu 36 rânduri , fiecare rând a câte 54-56 caractere). Ce mai sunt azi, 15-20 milioane lei vechi, când vrei să pui în biblioteca ta, încă o carte care își merită locul printre celelalte. O parte din cărți, le-am dăruit, în toți acești ani, bibliotecilor din Buzău, Mangalia, Constanța, Tătaru (satul dobrogean unde m-am născut). Adică, acolo unde am întâlnit lumea care m-a fascinat și m-a îndemnat să scriu.

    RăspundețiȘtergere