miercuri, 11 aprilie 2012

134. Truda scriitorului, o furnică escaladând muntele (cvp)




În copilărie, am ştiut de la mama, că unde se termină un basm, începe al doilea. Când eram copii, abia aşteptam să înceapă  basmul. Tot cam pe atunci, unii îl aşteptau pe Godot să vină, iar în vremurile de azi, oameni noi la cârma cetăţii s-au tot perindat, dar noi nu mai ştim de unde se termină basmul cel urât şi începe al doilea, cel aşteptat, chiar nici nu mai ştim dacă cel ce are să vină să-l înceapă, o să strige ca în Zaharia Stancu: „- Tudoreee... Deschide poarta!...”.  Iar poarta, abia aşteaptă să fie dată la o parte, să intre neamurile venite din Uniunea Europeană. Şi, odată cu pupăturile şi îmbrăţişările ce se vor da de o parte şi de cealaltă, să înceapă apoi petrecerea. Şi, asemeni ilustrului personaj, tata o să deschidă poarta şi o să strige mamei: „Femeie iată pe fiul tău! Aduceţi viţelul ce-l îngrăşat şi tăiaţi-l; el era pierdut şi a fost găsit.” Aşteptare grea, ca în noul roman românesc complicat şi sofisticat!
   Tot aşteptându-l pe noul Godot, mă gândeam la Dostoievski, şi la „Idiotul” său. Prinţul Mâşkin mi-a devenit drag, atât de drag, încât uneori îi trimit prin spaţiul timpului rugăciunea mea pentru îmblânzirea scorpiei de Nastasia Filipovna, cât şi pentru dragostea ce i-a purtat-o. O altă copie a fiului Domnului, rătăcitor pe acest pământ, ne-a dat Dostoievski într-o cutremurătoare poveste de dragoste. A vrut să ne ofere un om minunat, un om „fericit” spre a umple firidele goale din sufletele celor care aveau a-şi deschide larg braţele a îmbrăţişare. Voia să facă din oamenii răi, irecuperabili societăţii, oameni minunaţi ca şi el, dăruindu-le acestora şi ceea ce părea la prima vedere că nu posedă. N-a fost să fie, domnule prinţ Mâşkin!
   Truda scriitorului, pe acest pământ şi în această lume, zguduită de transformări psiho-sociale, mi se pare comparabilă, cu truda furnicii, pusă să escaladeze muntele; rostogolită de vânturi, furtuni şi chiar viscole stârnite în calea ei, dar, fără a lăsa din spate povara grea peste măsură. Un nou prinţ, asemeni unei furnici ducându-şi povara dragostei, cine ştie unde, cine ştie pentru cine, cine ştie dacă nu pentru a realiza o izbândă aici printre oameni, aici, pe pământ eşti şi tu cel căutat de scriitorul contemporan, încercând să te agaţe într-un fel şi să te zidească într-o filă de carte.
   O furnică, poate, roabă a poverilor acestei vieţi. Şi nu numai... Da, cititorule; tu, cel care te uiţi acum la mine cu buzele ţâţâind a mirare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu